top of page
Quilisma Ensemble

Quilisma

Het Quilisma Ensemble, dat aanvankelijk van start ging als gregoriaans mannenkoor heeft zijn thuisbasis in de Sint-Walburgakerk te Oudenaarde. Het ensemble gaf er zijn eerste optreden op 21 december 2008 met gezangen voor de Advent en Kerst. De basisopstelling telde toen een achttal ervaren zangers die eveneens actief waren in diverse andere meerstemmige koren.

De naam Quilisma verwijst naar het gekartelde nootje in het gregoriaanse notenschrift dat aangeeft dat de noot die eraan voorafgaat verlengd dient te worden.

Al snel werd het koor af en toe - in functie van de uit te voeren muziek - aangevuld met vrouwenstemmen. En zo begaf het Quilisma Ensemble zich steeds vaker op de weg van de meerstemmigheid en werd het stemmenmateriaal definitief uitgebreid tot een zestiental dames en heren.

We repeteren elke dinsdagavond van 20u tot 22u, vanaf september tot en met juni.

Koenraad Verstichel

Koenraad Verstichel

Dirigent

Koenraad Verstichel is de oprichter en dirigent van het Quilisma Ensemble.

Hij studeerde Master in Arts optie piano aan het Lemmensinstituut te Leuven. Na diverse specialisaties voor piano, kamermuziek en oude muziek in Barcelona en Venetië studeerde hij orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Hij was van 2006 tot 2011 als stadsorganist verbonden aan de Sint-Walburga en Pamele kerk te Oudenaarde. Daarnaast gaf hij pianoles en begeleiding aan verschillende kunstacademieën in Vlaanderen.


In 2010 speelde hij voor het eerst zijn opus 1 voor orgel, het Salve Regina. Een werk met gregoriaans variërende thema's en een dansend karakter. In 2011 schreef hij de meerstemmige Missa cum dolore. In hetzelfde jaar schreef hij enkele pianowerken waaronder 'Growing Through Life' dat hij opdroeg aan zijn petekind Lukas.

Met het Quilisma Ensemble probeert hij oud en nieuw bij elkaar te brengen. De gregoriaanse roots lopen als een rode draad doorheen het repertoire. Hij vult dit aan met meerstemmige muziek voor mannen en gemengd koor.


Momenteel bestaat de groep uit een 19-tal ervaren zangers. Dit stelt hem in staat om de vele 5 en 6 stemmige werken uit de polyfone traditie naar voren te brengen op concerten. Deze renaissancemuziek vraagt om een grote vocale beheersing, toewijding aan de tekst en een zeer sterk innerlijk ritmegevoel.

Concerten en CD

Inmiddels heeft Quilisma, naast het geregeld opluisteren van misvieringen, reeds meer dan vijfenveertig concerten en een bijzonder breed repertoire - gaande van gregoriaans tot de eenentwintigste eeuw - bijeengezongen. Het koor geeft ongeveer elk jaar een concert in eigen beheer en voor 'eigen publiek': Triduum Sacrum (2011), Un incontro musicale (2012), O magnum Mysterium (2013), In hora mortis (2014), La mijene fantazie (2016), A Byrd Celebration - Muziek voor de Tudors (2018), A Ceremony Of Carols (2019) en El Siglo de Oro (2023). Tussen maart 2020 en februari 2022 lag de koorwerking omwille van de coronapandemie, op enkele repetities na, volledig stil.

Naast de hogergenoemde concerten voerde het Quilisma Ensemble eveneens verschillende grote werken uit:

In november 2011 weerklonk, in samenwerking met het Regerchor International, Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms zowel in Brugge als in Wiesbaden.

Op 18 en 20 november 2016 stond het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart op het programma, in samenwerking met het Oudenaards Mannenkoor en de Gregoriusgilde uit Oudenaarde en Crescendo uit Zottegem. De instrumentale partijen werden verzorgd door Ottomani.

Eveneens in 2016 bracht het Quilisma Ensemble zijn eerste CD - La mijene fantazie - uit met muziek van uitsluitend Oudenaardse componisten. Met werken van Gaspar Van Weerbeke, Benedictus Appenzeller, Georges Cabilliau, Matthijs de Castelein, Gentil Antheunis, Adiel Van den Abeele, Alfons Schynkel, Robert Herberigs, Norbert Rosseau, André Verwulgen en Koenraad Verstichel, wordt een bloemlezing van zeven eeuwen Oudenaardse koormuziek gebracht. (Deze CD is te verkrijgen via e-mail naar concerten@quilisma.be en kost 15 Euro.)

Op 12 en 14 april 2019 bracht het Quilisma Ensemble Bachs Johannes Passion in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk van Pamele (Oudenaarde).

Op zaterdag 2 november 2019 was Quilisma te gast in de Corpus Christi Chapel te Cambridge (UK). Het koor bracht er een divers programma van zowel oude als hedendaagse composities. Een fel gesmaakt kerstconcert - A Ceremony Of Carols - sloot het goed gevulde jaar 2019 af. Daarna kwam corona en werd het twee jaar lang stil... 

Op 31 maart en 1 april 2023 werd het prachtige Membra Jesu Nostri van Dieterich Buxtehude ten gehore gebracht.

De concertkalender op deze website bevat verdere details over de optredens van het Quilisma Ensemble.

bottom of page